Leerlingen van lagere klassen van de basisschool stromen door naar de volgende klas in het nieuwe schooljaar. Volgens het normale schoolschema zouden leerlingen en studenten stof over het derde kwartaal moeten krijgen. Details moeten nog worden uitgewerkt. President Desi Bouterse zei zaterdagavond dat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, een plan uitwerkt om tenminste de examenklassen, op alle niveaus, vanaf 1 juni weer op te starten.

Volgens minister Ferrier gaat het landelijk om ongeveer 10.990 glo-leerlingen en 11.289 van het voj. De minister zei dat er veel uitdagingen zijn om alles vlot te laten verlopen. Doordat leerkrachten en leerlingen van het binnenland vooral verspreid zijn of in de stad zitten, kan het ministerie zich nog geen goed beeld vormen hoe groot de groep is. Een andere uitdaging is de hygiënische situatie op de scholen die volgens bezorgde ouders vaak te wensen overlaat. In de nieuwe situatie moet het volgens de bewindsvrouw niet zo zijn dat interieurverzorgsters bijvoorbeeld alleen aan het einde van de schooldag de toiletten schoonmaken.

Ook het feit dat het openbaar vervoer nog niet op gang is gekomen, kan een probleem worden voor scholieren. Er zijn volgens Ferrier al discussies geweest met de onderwijsbonden om de lockdown voor de schoolgaanden door te trekken naar augustus, maar er is nog geen concrete afspraak. Ze ziet de situatie ook als een ideaal moment om de schoolperiode in Suriname te evalueren en mogelijk aan te passen.

De minister heeft hierover met verschillende internationale organisaties gesproken en ziet zeker voordelen om de scholen het nieuwe schooljaar half augustus te laten starten. Het is volgens Ferrier daarom zeker de moeite waard om de schoolperiode te bekijken.

 

Bron: DWTonline