President Desi Bouterse heeft plannen op landelijk aquaponics en hydroponics-systemen op te zetten op verschillende scholen. Dit schooltuinenproject is volgens het staatshoofd reeds in voorbereiding. Hij hoopt met dit initiatief een agrarische cultuur te kweken bij de schooljeugd en die te stimuleren een gezond leefpatroon op na te houden. “En bovenal maken we een begin voor duurzame ontwikkeling en een begin dat onze kinderen geen pesticide en andere stoffen in hun lichaam krijgen”, zegt de president.

De bedoeling is om dit programma landelijk uit te voeren. Helmond Proeve is door de president aangewezen als coördinator van dit project. Tijdens zijn bezoek aan Creola, in het district Saramacca, deed Proeve samen met de president de plannen uit de doeken. Proeve zegt enkele mensen van Creola te zullen trainen in het beheersen van deze moderne teeltechnieken.

Hydroponics staat voor het kweken van gewassen in water, waardoor aarde overbodig is. De wortels van de gewassen hangen tussen lucht en water. Deze methode zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar de wortelzone optimaal verloopt. 
Aquaponics is wat complexer. Bij dit systeem zijn er vissen betrokken bij de bemesting van de gewassen. Bacteriën in het hydroponics-gedeelte breken de uitwerpselen van de vissen af tot nitraten en nitrieten, die voeding vormen voor de planten. Het water uit dit onderdeel circuleert vervolgens terug naar het aquacultuurgedeelte.

Volgens de president zullen al deze complexe processen meegegeven worden aan de schooljeugd. “Ik ben naar verschillende scholen geweest, en je ziet de betrokkenheid van de leerkrachten. Je ziet hoe de leerlingen op een heel andere manier met elkaar omgaan wanneer ze samen aan zo een project werken”, zegt de president.

 

Bron: Unitednews

Foto: Economyincrises.org