Zeventienjarigen kunnen tot en met 17 september gratis een elektronische identiteitskaart (E-id) laten maken. Na 17 september zullen zij niet alleen SRD 75 moeten betalen voor de aanmaak van een e-id, maar zullen zij ook een boete van SRD 200 op tafel moeten leggen.
 
Elke Surinaamse burger is volgens de wet verplicht om vanaf zestien jaar een identiteitskaart te hebben. Tot het zeventiende jaar is het maken van de eerste id-kaart gratis. Kiest iemand ervoor om na zijn zeventiende jaardag een id te maken, dan moet hij de kosten en de boete betalen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat via het Nationaal Informatie Instituut weten dat er een overgangsperiode van zes maanden is voor deze doelgroep. Vanaf 17 maart tot en met 17 september kunnen dus alle zeventienjarigen die nog nooit een id-kaart hebben gemaakt, deze in de overgangsperiode kosteloos doen.
 
Een ieder die zijn of haar oude id-kaart moet inruilen heeft tot en met 17 maart 2022 de gelegenheid om het kosteloos te doen. Op veertien verschillende afdelingen van het Bureau voor Burgerzaken kunnen burgers terecht voor hun E-id. Afhankelijk van de woonplaats kunnen burgers zich wenden tot de bureau's Flora, Combé, Kwatta, Lelydorp, La Vigilantia, Meerzorg, Groningen, Nw. Nickerie, Henar, Corantijn, Friendship, Albina, Brokopondo Centrum en Atjoni. Het ministerie zegt dat eraan gewerkt word om meerdere lokaties gereed te maken voor het aanvragen van een E-id.
 
Bron: Starnieuws