Uit gesprekken met jeugdigen te Latour is gebleken dat er thuis heel weinig met hen wordt gesproken over seksualiteit. Dit zegt Wilgo Koster, de centrumcoördinator Stichting Buurtonderzoek Latour (Stibula), in een interview met De Ware Tijd. Ouders zijn een belangrijkste schakel bij het informeren van de jongeren. "Deze groep informeert de jongeren van huis uit. Vanaf hun jonge jaren moet er met ze gesproken worden. Wij als buurtorganisatie praten met de kinderen, maar hebben ook hulp nodig van de ouders." 

Het is namelijk gebleken dat er in dit ressort veel tienerzwangerschappen zijn geregistreerd. Ook wil de de stichting meer voorlichting geven over doodgeboorte, wat veel voorkomt bij jonge vrouwen die woonachtig zijn in Latour, blijkt uit onderzoek. Stibula wil meer volwassen buurtbewoners ertoe bewegen om mee te werken aan de bewustwording rond de preventie van tienerzwangerschappen in het ressort. Vooral meisjes die in de eerste en tweede klas van voj-scholen zitten, raken zwanger, zegt Koster.

"Het besef komt dan veel later, terwijl zij het van huis hadden kunnen meekrijgen dat zij bepaalde seksuele handelingen niet hoefden te plegen uit nieuwsgierigheid en in de plaats daarvan konden wachten. Het ouderlijke gezag moet niet wegvallen. Die controle moet er zijn." Koster zegt dat Stibula dit jaar meer informatie wil verstrekken aan schoolgaanden over seksualiteit en gemeenschapsgezondheidszorg. Vrijdag zal Stibula samen met het Surinaamse Rode Kruis een buurtvergadering organiseren waarbij er gesproken zal worden over ziektebeelden, zwangerschap en gezondheidszorg.